Kedves Látogató! Ez a weboldal Akli Műemlék Major veszélyben lévő építészeti értékeinek bemutatása és a tradicionális építészet népszerűsítése érdekében készül.


2016. január 4., hétfő

Épített örökség felújító táborok Akli Majorban 2015-ben


2015-ben magyar és belga fiatalok elismerésre méltó segítségével megkezdtük Akli Major műemlék magtár épületében a belső épületfelújítási munkákat. Erre az érdekes kulturális örökségvédelmi tevékenységre négy, egyenként egyhetes tábor keretében került sor.

Az első feladat a magtár három szintjének kitakarítása volt. A padlástérről és az 1. emeletről lehordtuk a tető felújítása során tekintélyes mennyiségben felhalmozódott építési hulladékot. A földszintről elszállítottuk az ott raktározott régi használt bútorokat.

Mindezek után megkezdődhetett a falak előkészítése a kőműves felújító munkálatokra. A meglévő vakolatot kézi spaklikkal, hosszú nyelű kaparóval megtisztítottuk az elváló mész- és festékrétegektől. A vakolat átázott, elfagyott, meglazult, leváló részeit kőműveskalapáccsal levertük. Voltak olyan falfelületek, ahol a meglévő vakolat kopogtatásra bizonyos mértékben kongott ugyan, táskás volt, de nem mozgott, stabilnak tűnt, így ezeket a vakolati mezőket nem távolítottuk el. Úgy ítéltük meg, hogy a vakolat kismértékű táskásodása a szóban forgó épület esetében nem indokolja az érintett felület teljes leverését.

Az eltávolított vakolatú részeken a téglák és a kövek közti fugákat legalább 1 cm mélyen ácskapcsok, nagyobb szegek segítségével kimélyítettük, hogy a leendő új mészvakolat erősen kössön, kapaszkodjon a falazat anyagához. Ezután a felületet seprűkkel portalanítottuk.

A földszinten kibontásra került egy utólagosan befalazott íves záródású ablak, valamint elbontottuk a födém megerősítése miatt utólagosan elhelyezett faoszlopokat, melyek idegenek voltak a földszinti térbelső eredeti építészeti megjelenésétől.

A magtárban később tervezett vakolási és meszelési munkákhoz a majorban található régi maradék tetőlécekből belső térben használható erős felépítésű létrákat készítettünk.

A munkák végeztével a falakról származó építési törmeléket kihordtuk az épületből. Kezdődhet a vakolás.